recept
Pripremite za vikend
Brz, kremast i savršen za ljeto: Zdravi sladoled od ananasa
Bez mlijeka, bez glutena i bez grižnje savjesti, ovaj recept oslanja se na čistu voćnu aromu i prirodnu slatkoću ananasa, uz blagu kremastu notu kokosovog mlijeka.
Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je rashlađujuća poslastica...
Miris djetinjstva
Jednostavna štrudla s okusom nostalgije
Ova verzija bečke štrudle pravi se brzo i lako, a rezultat je savršeno hrskava i sočna poslastica.
Sastojci:
1 pakovanje kora za savijaču
1 kg kiselih jabuka
100 g šećera
50 g maslaca
cimet po želji
grožđice
malo ruma ili mlijeka...
Slobodno kopirajte recept
Danas pravimo flan: Savršen spoj karamele, vanilije i svježih jagoda!
Ovaj kremasti karamel puding, s finom, glatkom teksturom i bogatim okusom vanilije, osvaja nepca širom svijeta. Flan je pravi test preciznosti i ljubavi prema detaljima u kuhinji. Svaki sloj, od slatkog karamelizovanog sloja do svilene krem...
Ne zaboravite jogurt
Sočni mücveri – hrskave pljeskavice pune okusa i začina
Lagane, aromatične i savršene za tople dane, ove pljeskavice idealne su za obrok bez težine, a uz hladni jogurt pružaju nezaboravan gastronomski užitak.
Sastojci
500 g tikvica
2 jaja
70 g brašna
2 čehna bijelog luka (sitno sjeckana)...
Pripremite još danas
Sok od dinje koji će zamijeniti sve vaše smoothieje ovog ljeta
Lagano sladak, svilene teksture i osvježavajuće jednostavan, idealan je za duga, vrela popodneva kad žudimo za nečim što nas hladi iznutra.
Sastojci
1 zrela dinja
Sok ½ limete (ili limuna)
Kašika meda ili agavinog sirupa (po želji)
4...
Pripremite s nama!
Pita od šljiva – savršenstvo ljeta i sezonskog ploda
Njihova osvježavajuća kiselkastost i prirodna slatkoća savršeno se uklapaju u jednostavnu, ali ukusnu pitu koja je idealna za tople dane.
Ova pita slavi sezonske plodove i lakoću ljeta u svakom zalogaju.
Sastojci
500 g svježih šljiva...
Ljetna poslastica
Panna Cotta: Slatki italijanski klasik s osvježavajućim voćnim prelivom
Porijeklom iz regije Pijemont u sjevernoj Italiji, ovaj kremasti desert priprema se od slatke pavlake, šećera, vanilije i želatine, a danas je popularan zbog svoje svestranosti i mogućnosti prilagođavanja sezonskom voću i inovativnim okusim...
mijenja sve
Kuhani kukuruz nikad sočniji zahvaljujući ovom triku
Vrsni meksički i francuski chefovi znaju da postoji jedan tajni sastojak koji kuhanom kukuruzu daje slast, dubinu i onu posebnu notu. Riječ je o mlijeku.
Dodavanjem mlijeka u vodu za kuhanje kukuruza dobijate savršeno sočan, blago kremast...
Zdrave navike
Naučite dijete kuhati tokom raspusta: Vrijeme provedeno u kuhinji gradi više od vještina
Uključivanje djece u pripremu obroka jača njihove motoričke i organizacijske vještine i osjećaj samopouzdanja i samostalnosti.
Studija objavljena u časopisu Appetite pokazala je da djeca koja redovno učestvuju u pripremi obroka imaju zdrav...
Okusi ljeta
Savršeni spoj pečene paprike i sočnog paradajza u jednoj supi
Ova supa od paradajza i crvene paprike slavi upravo to – slatkoću sunčanog paradajza i blago dimljenu aromu pečene paprike, u savršenoj harmoniji s aromatičnim začinima i maslinovim uljem vrhunske kvalitete.
Sastojci:
800 g zrelog parad...
Ljetni saveznik
Osvježenje za vruće dane: Napravite ledeni napitak od višanja
Sastojci:
2 šoljice svježih ili smrznutih višanja (bez košpica)
1 šoljica hladne vode ili kokosove vode
1 kašika meda ili javorovog sirupa (po želji)
Sok od pola limuna
Led
Listići mente ili kriška limuna za dekoraciju
Priprema...
I da, imamo recept
Hrskava korica, sočan biskvit: Pripremite medenu slasticu s bademom
Medena slatkoća u paru s blago tostiranim bademovim listićima donosi fini balans između nježnog i malo hrskavog, savršen za uživanje uz popodnevnu kafu ili čaj.
Sastojci:
150 g bademovog brašna
100 g glatkog brašna
150 g šećera
100...
pripremite drugačiju večeru
Ručak koji se pamti: Rolane lazanje pune domaćeg okusa
Elegantne, praktične za posluživanje i jednako ukusne tople ili hladne, ove rolice su pravi gurmanski izbor za porodični ručak ili večeru.
Sastojci (za 4 osobe)
8 listova lazanja (kuhanih al dente)
300 g mljevene teletine
1 mrkva (nar...
stiže osvježenje
Domaći sladoled od banane: Brz, kremast i bez imalo šećera
Sastojci (za 2 porcije)
2 zrele banane (zamrznute)
1 kašika putera od kikirikija ili badema (opciono za dodatnu kremoznost)
1 kašika ekstrakta vanile
Priprema
1. Oljuštene i isječene banane zamrznite minimum 2 sata. Ubacite ih...
Recept
Pripremite za ručak: Lagani ceviche s blanširanim morskim plodovima
Ceviche je upravo takav obrok – svježi, lagani miks morskih plodova i citrusne kiselosti koji osvaja jednostavnošću i skladom okusa. Ovdje nema sirove ribe, koristimo blanširane kozice i lignje, što daje savršenu teksturu i sigurnost, ideal...
Pripremite za ručak!
Hrskavi zalogaji s temperamentom, baš kao Španija - gotovi u trenu!
Ove male pite pune su okusa i karaktera, a posebno ih volimo kada su ispunjene sočnim telećim mesom, začinjenim pažljivo biranim začinima koji bude sva čula.
Sastojci za punjenje:
500 g mljevenog telećeg mesa
1 srednji crveni luk, sitn...
Video
Viralna salata ljeta: Gotova za 5 minuta, osvježava satima
Upravo zato ova viralna ljetna salata s lubenicom, fetom i avokadom sve češće završava na tanjirima, pa i u kuhinji princeze od Walesa, Kate Middleton, pišu britanski mediji.
@spoonful.stories1 Salad of the summer ☀️🍉 Ingredients: -Wate...
Pripremite za ručak
Hrskavo zadovoljstvo: Jednostavno dobre Patatas Bravas
Ovo je jelo istinski simbol španske nepretenciozne gastronomije – rustikalno, ali s karakterom, jednostavno, a opet savršeno za gurmanski užitak. Van hrskavo, unutra kremasto, uz umak koji vas iznenadi tačno u pravom trenutku.
Sastojci (za...
Slojevi okusa
Mascarpone, espresso i dašak marsale: Tiramisu sladoled za istinske sladokusce
Predstavljamo recept oblikovan za tople večeri, ali i za sve one trenutke kada vam treba instant pasoš u italijansku slastičarsku nirvanu.
Sastojci
Piškote natopljene espressom
400 g piškota
3 šoljice svježe kuhanog espressa
150 g b...
neobičan recept
Rižini listići umjesto tijesta: Ako brojite kalorije, ovo je idealan recept za vas
Ovi tanki, prozirni listići, poznati po upotrebi u vijetnamskim rolnicama, potapaju se u vodu ili smjesu od jaja i mlijeka kako bi omekšali, zatim slažu kao podloga i pokrivač za fil.
Pita može biti slana, sa sirom ili mesom, ali i slatka,...