Sofra
Savjeti kuharice
Najčešće pogreške prilikom kuhanja pirea od krompira
Pire od kormpira obavezan je prilog uz sarmu i mnoga druga jela na kašiku, a odlično ide i uz neka druga mesna jela, poput popularnih faširanaca, mesnu štrucu ili pak ćufte u umaku.
recept
Lažna lijena pita
Isprobajte ovaj zanimljivi recept, a kao i većina recepata koje vam donosimo, lako i jednostavno se sprema. Pogodan je za sve domaćice koje žive užurbane živote ili jednostavno za situacije kada vam se gosti najave "u zadnji čas", a želite da ih iznenadite svojim kulinarskim umijećem.
recept
Miso dresing za Cezar salatu: Jednostavna priprema
Ako mislite da ne možete unaprijediti klasik poput Cezar salate, ovaj miso dresing će vas brzo uvjeriti u suprotno. Sa bogatim, dubokim umami ukusima, ovaj preliv je prava poslastica za vaše nepce.
recept
Tri najbolja načina za spremanje kompota
Jesen je doba godine kad su topli kompoti idealan desert ili užina, pa čak i lagana večera uz koji ćete se ugrijati i organizmu pružiti hranljive materije i antioksidanse koji će ojačati imunitet.
DALEKO SOČNIJI I BEZ MIRISA
Profesionalni kuhari ovako dinstaju luk
Dinstanje luka je nešto na šta često ne obraćamo pažnju.
spreman za 10 minuta
Recept za domaći umak od vanilije
Jedan od najfinijih dodataka desertima je umak od vanilije, kremast i bogatog okusa, savršen uz voće, palačinke, kolače ili čak kao preljev za sladoled.
ne bacajte ih
Ljuske od bijelog luka imaju brojne benefite
Za bijeli luk kažu da je izuzetno zdrav i da bi trebalo u gotovo svako jelo da ga ubacimo.
recept
Sočne čokoladne kocke
U nastavku donosimo recept za ukusne čokoladne kocke koje ćete lako napraviti.
Recepti
Sočni kolač sa jabukama za koji vam ne treba ni kap tečnosti
Kolači sa jabukama svakako zauzimaju posebno mjesto među sladokuscima i rijetko ko može da im odoli.
zdrave varijane
Koji hljeb je najzdraviji? Doktor upozorio na razne trikove na etiketama
Sve više nas traga za zdravim varijantama hljeba, pa izbor često pada na onaj koji nosi oznaku "domaći" ili "bakin" hljeb. Međutim, stručnjak za ishranu, profesor dr Tim Spector, upozorava da ova opcija nije tako zdrava kao što se čini.
recept dana
Ukusan i slastan San Sebastian Cheesecake
Ovog vikenda pripremite omiljenu poslasticu svojim najbližima i počastite se uz ovaj jednostavan recept koji vam donosimo u nastavku.
bogata nutritijentima
Kako da zamrznete dunje?
Dunja je izuzetno voće bogatog nutritivnog sastava, ljekovitog svojstva i izuzetne arome, što je čini vrijednim dodatkom prehrani. Rjetko se konzumira sirova zbog tvrdoće i trpkosti.
Taste Atlas
Jela iz Srbije i BiH među najboljima na svijetu
Gastro vodič "Taste Atlas" objavio je snimak koji predstavlja listu od deset najboljih peciva svijeta, a zanimljivo je da je burek iz Bosne i Hercegovine na 10. mjestu, dok su prvu poziciju zauzele novopazarske mantije.
recept
Supa od povrća grije i spolja i iznutra
Ne postoji bolji način da se utoplimo kao što to možemo da uradimo preko hrane. Ona nas može ugrijati i unutra i spolja, a posebno ako nam donosi i blagodati u smislu zdravih namirnica.
stabilizuje nivo šećera
Doručak bogat vlaknima poboljšava zdravlje i energiju
Doručak bogat vlaknima stabilizuje nivoe šećera u krvi, povećava sitost i energiju, te poboljšava opšte zdravlje
recept
Cheesecake s bundevom: Jesenje kremasto savršenstvo
Teško je zamisliti jesensku kuhinju bez opojnih mirisa i okusa sočnih bundeva. One su vrlo fleksibilna namirnica koje se može iskoristiti za pripremu slanih i slatkih jela. Mi vam donosimo recept za neodoljivi cheesecake s pireom od pečenih bundeva.
sezona zimnice
Vodu od kiselih krastavaca bacate, a ne znate da je jako zdrava i korisna
Sezona je zimnice, a kiseli krastavci su mnogima jedna od omiljenih stvari.
zimske sorte
Tikve koje biste trebali početi odmah jesti: 5 kraljica zimske trpeze
Nakon ljeta ispunjenog uživanjem u punjenim tikvicama na roštilju, sada je pravo vrijeme da se prebacimo na – zimske tikve. Ako niste sigurni koja je razlika između ljetnih i zimskih sorti tikvica, prvo ćete primijetiti čvrstu vanjsku koru i boje koje podsjećaju na jesenje nijanse, od tamnozelene do živahne narandžaste.
zdravija varijanta
Kako da zgusnete jelo, a da ne stavite ni trunku brašna
Mnoga jela, poput graška, krem supa, čorbi, raznih sosova, treba da se malo zgusnu, pa im se na kraju najčešće doda malo brašna pomiješanog s vodom.
originalni recept
Miris koji vraća u djetinjstvo: Originalni recept za austrijske buhtle sa džemom
Buhtle sa džemom svojim mirisom nas vraćaju u djetinjstvo, a prema ovom originalnom receptu će vam sigurno uspjeti.